به نظر شما یکی از مهمترین وسایل ورزشی برای ورزشکاران چیست؟
لباس خوب؟ یک بطری آب؟ و یا …؟ شاید شما هم با ما همعقیده باشید که یکی از مهمترین وسایل ورزشی برای همه رشتههای ورزشی مانند دویدن، کوهنوردی، تنیس، بسکتبال و …کفش ورزشی مناسب است. کفش ورزشی خوب میتواند روی کیفیت تمرین شما نتیجه مثبتی ایجاد کند و یا آن را نابود کند!
پوشیدن کفش مناسب در هنگام راه رفتن، دویدن و… نهتنها سلامت پا را تضمین میکند بلکه در طول عمر غضروفهای مابین مهرهها در ستون فقرات و زانوها نیز بسیار تأثیر دارد.
انتخاب یک کفش ورزشی مناسب زیاد هم سخت نیست، در این مطلب شمارا با ۵ اشتباهی که هنگام خرید کفش ورزشی ممکن است با آن مواجه شوید آشنا میکنیم.
۱-هر کفشی مناسب نیست
یکی از بزرگترین اشتباهها در استفاده و انتخاب کفش ورزشی این است که وقتی یک برنامه تمرینی مثل دویدن یا پیادهروی دارید، بهطرف قفسه کفشها میروید و یک جفت کتانی کهنه را انتخاب میکنید و شاید فکر کنید این بهترین انتخاب است! اشتباه نکنید، یک جفت کفش کهنه کیفیت و حمایتی که موردنیاز پاهای شما هست را ندارد. این کفش گذشته از اینکه مناسب فعالیت ورزشی شما نیست بلکه مشکلزا نیز هست و ممکن است شمارا به دردسر بیندازد.
۲- انتخاب یک کفش خوب ولی نامناسب برای نوع فعالیت
تا اینجا متوجه شدیم که باید کفش ورزشی مناسب و باکیفیتی رو برای فعالیت ورزشی انتخاب کنیم؛ اما آیا این کفش برای نوع فعالیت شما مناسب است؟
درواقع بهتر است بگوییم کفش ورزشی که مناسب دویدن است از جنبههای مختلف مناسب تنیس یا بسکتبال نیست زیرا طراحی و ساختار آنها نسبت به نوع فعالیت تفاوت است.
به این مثال توجه کنید: کفشهای که برای دویدن طراحیشدهاند، پایا سازی کناری در آنها ساخته نشده است چراکه وقتی میدوید پاهایتان را به اطراف حرکت نمیدهید و شما فقط بهطرف جلو میدوید. منظور از پایا سازی کناری، ساق دار بودن کفش است یعنی کفشی که محدوده بیشتری از مچ پا را حمایت کند. یک کفش ورزشی که برای دویدن ساختهشده است فقط ثبات و حمایتی که شما در حال دویدن در پیست دومیدانی نیاز دارید را به شما میدهد. کفشهای بسکتبال و تنیس نیاز دارند تا از طرفین پایا سازی شوند. به این خاطر که شما هنگام ورزش در این نوع رشتههای ورزشی پاهایتان را خیلی زیاد به اطراف حرکت میدهید.
حتی کفش پیادهروی با کفش دویدن تفاوت دارد. دوندهها بیشتر روی جلو پایشان فرود میآیند و که افرادی که پیادهروی میکنند روی پاشنه پا فرود میآیند (حرکت میکنند).
شما برای دویدن در مسافتهای طولانی، به کفشی نیاز دارید که لایه بیشتری در قسمت سینه پا داشته باشد درحالیکه کفشهای پیادهروی باید لایهٔ سختتری برای حمایت از پاشنه داشته باشند.
این نوع کفشها که درگذشته به آن کفش کتانی میگفتند شاید برای کسی که فعالیت ورزشی تخصصی ندارید مناسب باشد؛ این کفشها پایا سازی کنار دارند ولی ویژه یک نوع فعالیت ورزشی خاص طراحی نشدهاند، شما با استفاده از این کفشها میتوانید با بچههایتان بسکتبال بازی کنید، میتوانید با آنها یک یا دو کیلومتر بدوید، ما دقت کنید که این کفشها، برای هیچ فعالیت ورزشی بهصورت تخصصی طراحی نشدهاند، درنتیجه افرادی که زیاد اهل دویدن و یا رشته ورزشی بخصوصی نیستند و بعضیاوقات به باشگاههای ورزشی میروند و یا شاید با دوستان تنیس یا بسکتبال بازی کنند میتوان گفت برای آنها کفش ورزشی عمومی (cross-trainer) انتخاب خوبی است.
کاتلین استون مسئول انجمن پزشکی پا در آمریکا میگوید: یک کفش ورزشی عمومی خوب به شما اجازه خواهد داد روی تردمیل یا روی آسفالت یا پیست دوومیدانی با دویدن آرام ورزش کنید.
بدون در نظر گرفتن مسافت پیموده شده، این نوع کفش ورزشی برای افرادی که انواع مختلفی از فعالیتهای ورزشی را بهصورت تصادفی انجام میدهند مناسب است. برای انتخاب یک کفش ورزشی عمومی پیشنهاد میکنیم دنبال کفشی بگردید که خصوصیات زیر را داشته باشد:
- پاشنه سختی داشته باشد.
- حمایت خوبی داشته باشد (شما نتوانید کفش را بهآسانی خمکنید)
- وزن سبکی داشته باشد (شما نمیخواهید که وزن زیادی به پاهایتان اضافه کنید)
اما اگر شما قصد دارید یک ورزش بخصوص بر اساس اصول منظم (دو یا سه بار در هفته یا بیشتر) را انجام دهید، باید یک کفش ورزشی مخصوص انتخاب کنید.
۳-کفش ورزشی فقط برای ورزش
کفش ورزشی شما باید فقط کفش ورزشیتان باشد، نه کفشی برای دویدن در اطراف شهر یا استفادههای دیگر، وقتی یک جفت کفش را برای استفاده عمومی میپوشید باید این را در نظر داشته باشید که این کفشها خیلی زودتر عمر مفیدشان تمام میشود. فرقی نمیکند که چه کفشی باشد، یک کفش ورزشی یا یک کفش معمولی باشد؛ بنابراین فقط وقتیکه ورزش میکنید از کفش ورزشیتان استفاده کنید و بعد فعالیت ورزشی دیگر از آنها استفاده نکنید.
کفشهای معمولی و با ظاهر زیبا را بهتر است با جین بپوشید و از آنها هم برای ورزش استفاده نکنید، حتی زمانی که کهنه میشوند و یا ظاهر زیبای خود را از دست میدهند.
۴-استفاده طولانیمدت از کفش ورزشی
از دیگر اشتباهاتی که شاید شما هم مرتکب شوید این است که مدتزمان زیادی از کفش ورزشی استفاده میکنید.
شاید فکر میکنید زمانی باید کفش ورزشی را عوض کنید و یک جفت کفش تازه را جایگزین آن کنید که کفش ورزشی شما دیگر ظاهر مناسبی نداشته باشد و شاید هم پاره شده باشد!
اما باید این را بدانید که اولین کاری یک کفش برای شما انجام میدهد حمایت از پاهای شماست، وقتیکه کفش ورزشی دیگر نتواند از پاهای شما حمایت کند استفاده از آن درست نیست چراکه بهمرور باید منتظر درد در زانو، کمر و پشت خود باشید.
بسیاری از کارشناسان میگویند که دوندهها بعد از هر ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر دویدن کفشهای خود را عوض کنند؛ اما اگر شما بهاندازهای نمیدوید که مسافت پیموده شده را حساب کنید یا دویدن فعالیت ورزشی شما نیست، میتوانید کفش ورزشی را سالی یکبار عضو کنید.
کفشها بعد از مدتی کیفیت و کارایی خود را از دست میدهند پسکاری بهظاهر و یا پاره بودن و یا نبودن آن نداشته باشید.
اگر شما طبق یک برنامه منظم ورزش میکنید سعی کنید هر ۶ ماه کفش ورزشیتان را عوض کنید. اگر هم بهصورت اتفاقی و بدون برنامه ورزش میکنید، یک سال برای کار کشیدن از کفش ورزشی کافی است. نوجوانان باید توجه کنند که در سن رشد اندازه پاها تغییر میکند، پس حتماً باید کفش ۶ ماه پیش اندازه پای شما باشد در غیر این صورت برای حفظ سلامت پا کفش ورزشی خود را عوض کنید.
۵-هنگام خرید کفش ورزشی عجله نکنید
با توجه به توضیحاتی که داده شد و همچنین اگر بهاندازه کافی در رشته ورزشی خود تخصص دارید یعنی حرفهای هستید، قاعدتاً باید بدانید که چه کفش ورزشی مناسب شما است.
بهتر است بهجای اینکه فقط وارد یک فروشگاه لوازم ورزشی شوید و بعد از بررسی چند جفت کفش یکی را که فکر میکنید بهترین است انتخاب کنید، به یک فروشگاه تخصصی کفش ورزشی و یا فروشگاهی که فروشنده آن تخصص لازم را
داشته باشد مراجعه کنید، حتی میتوانید از یک کارشناس همنظر خواهی کنید.
در این فروشگاهها پرو کفش باید واقعی باشد، یعنی شما کفش رو بپوشید و بدوید و یا اینکه روی تردمیل آنها را آزمود. هنگام پرو کفش شما باید هماندازه طول پا و همپهنا و قوس آن را بدانید. این سه عدد در کنار هم برای شما تعیین میکنند که کفش ورزشی با چه اندازهای مناسب شما است.
برای پایان هم خوب است بدانید
اگر کف پای شما صاف هست، باید از کفی طبی برای حفظ قوس کف پا در کفشهایتان استفاده کنید، چنانچه تاکنون اقدامی نکردهاید و یا اطلاعی نداشتهاید هر چه زودتر اقدام کنید و به پزشک مراجعه کنید تا شمارا راهنمایی کند در غیر این صورت باید منتظر درد زانو و کمر باشید.
هنگامی کفش مناسب خود را انتخاب کردید، حتماً از فروشنده سؤال کنید که آیا اجازه تعویض و یا برگرداندن کفش رادارید یا نه؟
پسازآن با خیال راحت کفش را در منزل بررسی کنید تا مطمئن شوید کفش خوبی را انتخاب کردهاید.
منبع: webmd
Awlі bood
کفش سالنی