نصب نرمافزار در لینوکس با نصب آنها در ویندوز بسیار متفاوت است. این کار بسیار راحتتر از چیزی هست که فکر میکنید، کافی است بدانید واقعاً به چه چیزی نیاز دارید و با یک جستجو ساده آن را پیدا و نصب کنید از خدمات پس از نصب رایگان و سریع آن بهرهمند شوید.
چگونه؟ نیازی نیست که مرورگر وب را بازکنید و به دنبال برنامه بگردید. در عوض به دنبال نصاب نرمافزارها بر روی سیستم بگردید. مثلاً در اوبونتو یک مرکز نرمافزاری (Ubuntu Software Center) وظیفهٔ نصب برنامهها را به عهده خواهد گرفت. در لینوکس مینت نامش Software Manger است و در فدورا فقط تحت عنوان Software شناخته میشود.
شما با یک رابط پرزرقوبرق طرف نیستید که برنامهها را از وب بگیرد. توزیع لینوکسی شما شامل مخازن نرمافزاری مخصوص به خود است که شامل برنامههای کامپایلر شده برای کار بر روی آن میشود. این برنامهها قبل از آنکه به دست شما برسد آزمایششان را در مخازن مربوطه پس دادهاند. اگر وصلهٔ امنیتی در کار باشد، توزیع لینوکس شما این وصله را بهصورت امن و استاندارد در اختیار شما قرار خواهد داد.

در حقیقت این مرکز نرمافزاری بسیار شبیه به اپاستور اپل است. اپاستوری که پُر از برنامههای آزاد و منبع باز است با این تفاوت که این سرویس خیلی پیشتر از اینکه توسط اپل معرفی شود در توزیعهای لینوکسی موجود بود و مورداستفاده روزانهٔ کاربران قرار میگرفت.
البته برخی از برنامههای منبع بسته مانند گوگل کروم، استیم، اسکایپ، ماین کرافت و غیره بایستی از طریق جایی غیر از مدیر بسته توزیع لینوکس شما نصب شوند. شما میتوانید آنها را از طریق وبسایت رسمی برنامه، دانلود کنید و درست مانند کاری که در ویندوز انجام میدادید، نصبشان کنید. فقط مطمئن شوید که بستهای را دریافت میکنید که با مشخصات توزیع شما همخوانی دارد. البته شما میتوانید مخازن غیررسمی را بهمنظور نصب همین برنامهها از طریق مرکز نرمافزاری توزیع خود اضافه کنید.
برخلاف باور رایج، احتمالاً شما نیازی به نصب دستی راهاندازهای مربوط به سختافزار نخواهید داشت. راهاندازهایی که بهمنظور بهرهگیری بهینه از سختافزار در سیستمعامل، موردنیاز خواهد بود. بیشتر این راهاندازها بهصورت توکار در لینوکس جاسازیشدهاند. شاید شما به نصب تعداد بسیار اندک و در حد یک یا دو راهانداز منبع بسته نیاز خواهید داشت. راهاندازهای مربوط به انویدیا یا AMD که برای اجرای سهبعدی عناصر گرافیکی موردنیاز است و تحت عنوان شتابدهنده گرافیکی خوانده میشوند. شاید هم نیاز باشد برای کارکرد درست وای فای یکراه انداز هم برای آن نصب کنید.
این راهاندازهای منبع بسته را اوبونتو و لینوکس مینت در صورت نیاز از طریق ابزار مخصوصی به شما پیشنهاد میدهند تا بهراحتی آنها را نصب کنید. برخی توزیعهای لینوکس ممکن است شما را در این مرحله تنها بگذارند؛ بهعنوانمثال فدورا حاضر به تأیید این راهاندازهای منبع بسته نیست، ولی نصب آنها امکانپذیر است.
باوجود تفاوت در نصب نرمافزارها، لینوکس برای کسانی که با محیط میز کار و نحوه کار ویندوز خو گرفتهاند، آشنا به نظر خواهد رسید. شما با پنجرهها، منوها، مرکزمدیریتوکنترل و غیره سروکار خواهید داشت. بسیاری از برنامههای موجود بر روی لینوکس که شما استفاده خواهید کرد برنامههای محبوبی هستند که پیشتر بر روی ویندوز استفاده میکردهاید. بهعنوانمثال میشود به فایرفاکس، VLC یا لیبرآفیس اشاره کرد.