سلولهای بنیادی چیست؟
سلول بنیادی مادر تمام سلولها است و توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارد.
سلولهای بنیادی توانایی خود نوسازی (Self-Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلولها ازجمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی رادارند و همچنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن به دنبال آسیب و جراحت مؤثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیبدیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلولهای آسیبدیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
به دلیل توانایی منحصربهفرد سلولهای بنیادی، این سلولها امروزه از مباحث جذاب در زیستشناسی و علوم درمانی است. همچنین تحقیقات در این زمینه دانش ما را درباره چگونگی رشد و تکوین یک اندام از یک سلول منفرد افزایش داده و مهمتر آنکه به فهم مکانیسم جایگزینی سلولهای سالم با سلولهای آسیبدیده کمک کرده است.
جالب اینکه سلولهای بنیادی چند پتانسیلی هستند یعنی قابلیت تبدیل به بافتهای مختلف رادارند اعم از بافت عصبی؛ عضلانی؛ پوششی و غیره؛ که این توانائی محور اصلی توجه به سلولهای بنیادی است.
سلولهای بنیادی را بر اساس خصوصیات و ویژگی به سه دسته سلولهای بنیادی جنینی، سلولهای بنیادی بالغ و سلولهای بنیادی خون بند ناف تقسیم میکنند.

از توده سلولی داخلی جنین ۱۶-۱۴ روزه گرفته میشود و قادر است تمام سلولها و بافتهای یک فرد کامل را بسازد.

به سلولهایی که پس از تولد از بافتهای مختلف فرد بالغ جدا میشوند، گفته میشود. سلولهای بنیادی خون ساز مستقر در مغز استخوان، مغز، کبد و سایر بافتها از این دسته هستند که قدرت تمایز به برخی از بافتها را دارند.
سلولهای مشتق از مغز استخوان (BMCs) توان تمایز بالایی دارند.

از بندناف استخراج شده و همانند سلولهای بنیادی خون ساز مغز استخوان هستند.
مزیت اصلی سلولهای بنیادی بند ناف این است که بسیار اولیه بوده و توان تمایز بالایی دارند.